Někdo mi nabídl hrozny

Hroznové víno, ušlechtilá réva, Vitis vinifera, se začala pěstovat v Přední Asii před šesti tisíci lety pravděpodobně z divoké révy lesní, která roste planě už jen velmi vzácně. Do vinařské Francie se odrůdy vína dostaly kupodivu přes Itálii, kde jeho rozšíření měli na svědomí Řekové. Už od počátku bylo odhaleno tajemství zkvašené hroznové šťávy a její opojné účinky na lidský organismus.
džem s chlebem
 
Avšak i čerstvé bobule mají co nabídnout:
Zlepšují činnost střev (díky vláknině obsažené ve slupkách); navzdory vysokému množství cukru (invertního) je mohou jíst i lidé s diabetem, metabolismus cukrů totiž upravují; přispívají k tvorbě krvinek; obsahují skupinu B vitamínů, vitamín C, železo, mangan, hořčík a draslík; působí proti stresu, únavě a depresi. Zvláštní „hroznová“ bílkovina je považována za významný antikarcinogen. Hrozny patří prostě mezi nejzdravější ovoce. Zvlášť když se pěstuje bez chemie.
tři druhy vína
 
Nejspíš mě nějací vinaři ukamenují, ale my na zahradě pěstujeme révu jako živý plot, naprosto neorganizovaně, divoce a bez jakékoliv péče a snahy o její zkulturnění. Je na slunném místě, jednou jsme provedli jarní postřik proti révovému padlí, občas ji šmahem ostříháme. Máme v poměrně chladném klimatu začínající Vysočiny dvě odrůdy: Ajvaz (tmavě modrá) a Cardinal, chutná sladce muškátově až borůvkově, slupka je růžová, bobule jsou větší, úroda bohatá.
 
Bohatá tak moc, že kromě plných košíků hroznů k snědku a k obdarovávání přátel, je musíme i zavařovat. Mohli bychom vyrábět mošt, sušit bobule na rozinky atp., my jsme si ale oblíbili hroznový džem. Možná byste po ochutnání řekli, že je to zavařenina z rybízu, ale přece jen byste váhali. Má vytříbenou chuť.
 
Na 1 kg hroznů je potřeba:
500 kg cukru (může být méně nebo více podle sladkosti ovoce)
1 Pektogel
1 lžíce citronové šťávy
 
Hrozny přes noc namočíte do hrnce s vodou s většinou cukru. Druhý den vaříte do změknutí a zredukování šťávy, přidáte citron, rozmačkáte mačkadlem na brambory, propasírujete, vmícháte Pektogel se zbylým cukrem a vaříte do zhoustnutí. Horkým džemem naplníte sklenice, zavíčkujete je a na pět minut otočíte dnem vzhůru.
 
Na zdraví, jezte až do dna!